March 4, 2020 |

Kyberhyökkäykset ja kiristyshaittaohjelmat riesana vuonna 2019

Uudesta F-Securen raportista ilmenee, että kiristyshaittaohjelmat ovat entistä haastavampia, mutta syitä optimismiinkin löytyy.  Kyberrikollisten hyökkäysten tulva jatkui vuonna 2019 erityisesti tartunnan saaneiden IoT-laitteiden bottiverkkojen ja Eternal Blue ‑haavoittuvuuden kautta. Kyberturvallisuusratkaisujen toimittajan F-Securen uudesta Attack Landscape H2 2019 -raportista on todettavissa hyökkäysliikenteen kasvaneen vuonna 2019 huomattavasti aiempia vuosia enemmän. F-Securen maailmanlaajuinen honeypot-verkosto kirjasi 2,8 miljardia hyökkäystä […]

Uudesta F-Securen raportista ilmenee, että kiristyshaittaohjelmat ovat entistä haastavampia, mutta syitä optimismiinkin löytyy. 

Kyberrikollisten hyökkäysten tulva jatkui vuonna 2019 erityisesti tartunnan saaneiden IoT-laitteiden bottiverkkojen ja Eternal Blue ‑haavoittuvuuden kautta. Kyberturvallisuusratkaisujen toimittajan F-Securen uudesta Attack Landscape H2 2019 -raportista on todettavissa hyökkäysliikenteen kasvaneen vuonna 2019 huomattavasti aiempia vuosia enemmän.

F-Securen maailmanlaajuinen honeypot-verkosto kirjasi 2,8 miljardia hyökkäystä vuoden 2019 jälkipuoliskolla. Ensimmäisellä puoliskolla hyökkäyksiä oli 2,9 miljardia eli vuoden kokonaissaldo oli peräti 5,7 miljardia hyökkäystä. Vertailun vuoksi vuonna 2018 hyökkäyksiä oli hieman yli 1 miljardi ja vuonna 2017 vain 792 miljoonaa.

Ylivoimaisesti suurin osa hyökkäysliikenteestä kohdistui SMB-protokollaan, mikä on merkki siitä, että hyökkääjät ovat edelleen hyvin kiinnostuneita Eternal Blue:n liittyvien matojen ja haavoittuvuuksien hyödyntämisestä. Myös Telnet- ja SSH-hyökkäyksiä oli paljon, mikä puolestaan viittaa IoT-laitteisiin kohdistuviin hyökkäyksiin. Suurin osa honeypot-verkostoista löytyneistä haittaohjelmista oli erilaisia Mirai-versioita.

Kiristyshaittaohjelmien lähettämän roskapostin määrä väheni vuoden aikana, mutta itse kiristyshaittaohjelmat tarkensivat kohdistustaan ja vaikuttivat kohteisiinsa vahvemmin. Tuho oli aiempaa hurjempaa ja toiminta kohdistui suuryrityksiin jopa satojen tuhansien dollareiden lunnasvaatimuksina. Modulaarisiin haittaohjelmiin lisättiin useita erilaisia keinoja. Yhdessä haittaohjelmassa hyödynnettiin kiristyshaittaohjelmaa toisen vaiheen hyökkäyksessä.

Raportissa katsotaan myös edelliseen kymmeneen tietoturvavuoteen eli vuosikymmeneen, jonka aikana yleistyivät tietovuodot, kansallisen tason haittaohjelmat ja tuhoisat hyökkäykset toimitusketjuihin. Tulevaisuudessa on kuitenkin aihetta optimismiin.

— Edellinen vuosikymmen oli melkoisen hankala tietoturvan kannalta, mutta seuraavasta tulee parempi. Tilanne paranee koko ajan, vaikkei se siltä aina ehkä näytäkään. Uutisia uusista tietovuodoista tulee jatkuvasti, minkä vuoksi tilanne vaikuttaa pahenevan, mutta totuus on toinen. Jos vuoden 2010 tietoturvatyökaluja verrataan nykyisiin, eroa on kuin yöllä ja päivällä. Suuntaus on oikea, sanoo Mikko Hyppönen, F-Securen tutkimusjohtaja.

Muita raportista löytyviä tutkimustuloksia:

  • Hyökkäysten yleisin lähde oli Yhdysvalloissa, Kiinassa, Venäjällä ja Ukrainassa.
  • Hyökkäysten yleisin kohde oli puolestaan Ukrainassa, Kiinassa, Itävallassa ja Yhdysvalloissa.
  • Kiristyshaittaohjelmat päätyivät kohteisiinsa enimmäkseen manuaalisesti asennettuina / toisen vaiheen ohjelmahyökkäyksinä (28 %) ja toissijaisesti sähköpostissa/roskapostina.
  • Suurin osa Telnet-liikenteestä tuli Yhdysvalloista, Armeniasta, Isosta-Britanniasta, Bulgariasta ja Ranskasta.
  • SMB-liikennettä tuli eniten Filippiineiltä ja Kiinasta.

— Roskaposti oli edelleen hyvin suosittu hyökkäystapa vuonna 2019. Tiedostamattomuus on yritysten heikko kohta ja tuottoisa mahdollisuus haittaohjelmien tekijöille. Hyökkäykset ovat yhä kehittyneempiä. Esimerkiksi tietovuodoiksi eskaloituvat kiristyshaittaohjelmatartunnat edellyttävät organisaatioita panostamaan kyberpuolustuksiinsa enemmän kuin koskaan aiemmin, sanoo Calvin Gan, Manager, Tactical Defence Unit, F-Secure.

Koko raportti on luettavissa F-Securen blogista.

 

Lisätiedot:

F-Securen blogi & raportti: https://blog.f-secure.com/attack-landscape-h2-2019-an-unprecedented-year-cyber-attacks/

F-Securen pressisivut: https://fi.press.f-secure.com/

 

 

Median yhteyshenkilö:

 

Sanna Syrjäläinen

+358 40 8349277

PR Manager, Nordics

F-Secure Corporation

 

Social Media
Lehdistöarkistot
Valitse vuosi

Uusimmat lehdistötiedotteet

March 24, 2020

Internetissä on haastavaa tunnistaa rikoksen tunnusmerkkejä

Nettikäyttäjä ei yleensä tunnista olevansa rikoksen uhri, kun hän kohtaa vääryyttä sosiaalisessa mediassa. Internetin nopea kehitys ja digitalisaatio ovat tarjonneet uusia arkea helpottavia palveluita sekä mahdollisuuksia kohdata muita ihmisiä. Samalla kehitys on tuonut mukanaan monia lieveilmiöitä kuten nettikiusaamista, nettihäirintää ja nettirikollisuutta. Erityisen haastavaksi tilanteen tekee se, että asiantuntevaa neuvontaa ongelmatilanteissa on hankala saada. Kotimainen Someturva-palvelu […]

March 4, 2020

Kyberhyökkäykset ja kiristyshaittaohjelmat riesana vuonna 2019

Uudesta F-Securen raportista ilmenee, että kiristyshaittaohjelmat ovat entistä haastavampia, mutta syitä optimismiinkin löytyy.  Kyberrikollisten hyökkäysten tulva jatkui vuonna 2019 erityisesti tartunnan saaneiden IoT-laitteiden bottiverkkojen ja Eternal Blue ‑haavoittuvuuden kautta. Kyberturvallisuusratkaisujen toimittajan F-Securen uudesta Attack Landscape H2 2019 -raportista on todettavissa hyökkäysliikenteen kasvaneen vuonna 2019 huomattavasti aiempia vuosia enemmän. F-Securen maailmanlaajuinen honeypot-verkosto kirjasi 2,8 miljardia hyökkäystä […]

February 11, 2020

Uusi raportti: identiteettivarkaudet Internetin käyttäjien suuri huolenaihe

F-Securen raportista ilmenee, että identiteettivarkaudet huolestuttavat kuluttajia – F-Securen uusi ilmaistyökalu auttaa paikantamaan paljastuneet tiedot.  Kyberturvallisuusratkaisujen toimittajan F-Securen uudesta raportista käy ilmi, että tasaisen tappavaan tahtiin ilmenevät tietovuodot ovat saaneet kuluttajat huolestumaan online-rikoksista, joista seuraa identiteettivarkauksia ja tilien kaappauksia. Raporttiin on koottu yhdeksässä eri maassa toteutetusta kuluttajakyselystä saatuja tietoja:* Lähes yhdeksän kymmenestä kuluttajasta on ainakin […]

February 7, 2020

F-Secure ID PROTECTION tuotteen positiivinen vastaanotto kasvattaa kysyntää operaattorikumppaneiden parissa

Useat teleoperaattorit eri puolilla maailmaa ovat valmiina julkaisemaan F-Securen uuden henkilötietojen suojauspalvelun.  Kyberturvaratkaisujen toimittaja F-Secure on julkaissut vastikään F-Secure ID PROTECTION ‑ratkaisun, ja viisi eri puolilla maailmaa toimivaa operaattorikumppania on jo ilmoittanut ottavansa sen käyttöön kuluttaja-asiakkaidensa henkilöllisyyden suojaamiseksi. Toukokuussa 2019 julkistettu ja nyt saatavilla oleva palvelu seuraa tietovuotoja ja havaitsee, jos yksittäisen henkilön henkilötiedot paljastuvat. […]

%d bloggers like this: